Tillbaka till startsidan

Villatomtsvägen 4

VILLA TJÄLLET


Välkommen till Villa Tjället. Ett hem lika fint nu som då det en gång byggdes till grosshandlare Anton Hofvendahl och hans maka. Villan ritades av arkitekten Mauritz S:son Claes, i en stil som brukar kallas Arts and Crafts. 1909 stod ”Villa Tjället” färdigbyggd och familjen Hofvendahl kunde flytta in.

Huset är unikt och det kulturhistoriska värdet stort. Det är klassat som särskilt värdefullt i stadens bevarandeprogram. Under de drygt 110 år som gått har inget förändrats. Planlösningen är i princip oförändrad, vilket bevisar att den var väl genomtänkt redan från början.

Ett hus och ett boende i absolut toppskick såväl interiört som exteriört. Villan som uppfördes 1909 har sedan den 2006 togs över av nuvarande ägare genomgått en grundlig renovering utvändigt och två invändigt för att nå nuvarande standard. Med känsla för byggnadsvård, stor respekt för arkitektur och stil i kombination med genuin kärlek för huset har ägarna lyckats skapa ett alldeles fantastiskt hem. Här är allt genomarbetat in i minsta detalj för att skapa den perfekta känslan.
Hemmet är representativt och andas klass och elegans i perfekt kombination med värme och hemtrevnad. Villa Tjället bjuder på generösa sociala ytor och är som gjort för en stor familj, fest och middagsbjudningar. En trappa upp finns den mer privata delen med fyra stora sovrum, två vackra badrum varav ett 'en suite. Vindsvåning/gästvåning är perfekt för tonårsboende eller gäster som övernattar. Här finns ett stort sällskapsrum med tillhörande badrum och sovrum. Källare med tvättstuga, bastu och spaavdelning.

Runt detta underbara hus finns en uppväxt parkliknande trädgård med stora, välskötta gräsmattor, grusgångar och noga utvalda blommor och buskar. De ståtliga träden ger både skydd och vacker inramning. Det är som att kliva in i en egen liten värld, bara fem minuter från Helsingborgs centrum. Området är lugnt och stillsamt med blandad bebyggelse och rakt över gatan ligger Öresundsparken som fungerar som en vacker förlängning av trädgården.
Skolor och kommunikationer för den som pendlar finns nära.
Här finns dessutom allt vår vackra stadskärna har att erbjuda i form av rekreation, nöjen, kultur och matupplevelser på några minuters promenadavstånd. Bara att ta för sig!

VÄLKOMMEN HEM!

Typ
Friliggande villa
Boarea/biarea
337/63 kvm
Antal rum
7 rum, varav 4 sovrum
Tomtarea
1 602 kvm
Pris
20 000 000 kr
Visning
Kontakta mäklaren för visning.
Ansvarig mäklare
Christina Larsson
0729-62 16 16
christina.larsson@valvet.se
Intresseanmälan
ENTRÈPLAN:
HALL OCH GÄSTWC
Inbjudande entréhall med plats för möblemang. Tapet från GP & J Baker och vacker massiv Haddon Hall parkett. I anslutning till hallen finns en alldeles ljuvlig och exklusivt inredd gästtoalett med platsbyggd inredning från Kvänum. Carraramarmor. Tvättställ och wc från Czech & Speake med toalettsits i massiv mahogny -2009. Målade väggar och golvbeläggning i genomfärgad klinker från Byggfabriken i Malmö. Förråd/städ under trappan bakom stiltrogna skjutdörrar.

SALONG
Ett fantastiskt fint rum som verkligen gör avtryck och direkt ger känslan som definierar detta hem. Pampigt och vackert men samtidigt ovanligt inbjudande och hemtrevligt. En väl bevarad putsad öppen spis med platsbyggd soffa intill i originalutförande pryder ena väggen. Ett smycke i sig. Salongen har dessutom ett stort vackert fönsterparti som släpper in ljus, stiltypiska bjälkar i taket ger karaktär och skjutdörrar in till biblioteket intill öppnar upp. Golv i massiv Haddon Hall parkett. Specialtillverkade och stiltrogna lister och foder gör känslan komplett.
I anslutning till salongen leder en trappa upp till den mer privata avdelningen.

BIBLIOTEK
Ett underbart rogivande rum för både avkoppling och umgänge. Placering i fil med salongen. Även här finns en eldstad i form av en vacker kakelklädd öppen spis. Rummet har inretts med en hel vägg platsbyggda bokhyllor från Kvänum. Här finns även utgång till skyddad terrass och trädgård. Golvbeläggning av massiv Haddon Hall parkett.

KÖK
Det stora välutrustade köket med massor av atmosfär. En plats för umgänge, matlagning och läxläsning vid köksbordet.
Platsbyggd inredning med ljusa luckor, både täckta och vitrin. Maskinpark bestående av spis och spisfläkt, ugn och mikrovågsugn - Gaggenau 2006. Kyl och frys - Smeg 2016. Diskmaskin- Miele 2021. Vitt kakel och bänkskivor i svart 4 cm tjock granit. Matplats för 6 personer. Parkettgolv. Pigtrappa upp till ovanvåningen. Köksingång och trapphus i anslutning till köket med kökstrappa som leder ner till källaren.

MATSAL
Ett alldeles fantastiskt matsalsrum i anslutning till köket. Stora vackra fönster med utsikt över trädgården och grönskan. Platsbyggt vitrinskåp från Kvänum. Öppen spis utgör ett vackert blickfång och ger både värme och atmosfär. En underbar plats för familj och vänner både till vardag, festligheter och högtider året om.

ÖVRE PLAN:
Detta plan som är den mer privata delen nås både från den större trappan från salongen och via pigtrappan som leder upp från köket.
Även detta plan har inretts med fingertoppskänsla gällande färgval och tapeter från Colefax & Fowler, vilket ger underbara rum. Vackra fönster och välbevarade tidstypiska detaljer ger den perfekta känslan. Golvbeläggning i form av parkettgolv. Balkong med morgonsol.

SOVRUM 1 & 2.
Två fina sovrum med placering intill varandra och med tillhörande badrum.

BADRUM 1
Stilrent och rymligt badrum med inredning bestående av tvättställ och badrumsskåp, både dusch och badkar - Duravit. Golvbeläggning av svart granit. Golvvärme. Blandare Dornbracht.

MASTER BEDROOM
Generöst tllltaget sovrum med stort välvt burspråk som prydnad och blickfång. Förvaring i fyra längs med varandra placerade klädkammare, varav två med fönster för vädring. Tillhörande badrum. Tapet från Colefax & Fowler.

BADRUM 2 - EN SUITE
Ett privat badrum är inrett i anslutning till master bedroom. Inredning bestående av dubbla handfat - Duravit. Bänk och bänkskiva i 4 cm tjock massiv granit. Skåp i valnöt från Kvänum. Dusch. Blandare - Dornbracht. Golvbeläggning i svart granit med golvvärme. Wc - Duravit. Handdukstork.

SOVRUM 3
Det som från början var husets barnkammare har inretts till ett trivsamt arbetsrum. Ett välvt fönster pryder rummet som är målat i vacker grön färg. I anslutning finns ytterligare en liten vrå (på originalritningen kallat blomsterrum) som fungerar som arbetsplats och pysselhörna och fungerar perfekt som just det. Tapeter från Colefax & Fowler.

VINDSPLAN:
Här har nuvarande ägare inrett en gästvåning/tonårshäng. Här finns även ett stort sällskapsrum, ett fint sovrum och ett badrum med dusch. Golvet har sisalmatta och väggarna är klädda med målad pärlspont.

VINDSFÖRRÅD
Den oinredda delen av vinden. Nås från gästlägenheten.

KÄLLARE
Klinkergolv och målade putsade väggar.

KAPPRUM
En trappa ned från köksingången finns ett kapprum inrett för ytterkläder, skor och väskor när familjen kommer hem från jobb och skola. Praktiskt och genomtänkt.

TVÄTTSTUGA
I källaren finns en bra och rymlig tvättstuga och en spaavdelning inredd av tidigare ägare. Utrymmet har bastu och spabad. Utrymmet nyttjas sparsamt och fungerar som förråd numera.

TEKNIK
I huset finns idag 5 st diskret väggmonterade Bang & Olufsen Beolab-högtalare, med höga prestanda. Centralen finns i vardagsrummet och högtalare finns i kök, matsal, vardagsrum, bibliotek och i båda badrummen på övervåningen. Man kan aktivera valfritt antal av dem. Övertag kan diskuteras.

Samtliga eluttag och väggkontakter i huset från Renova. Båda badrummen på 2:a våningen har manöverpanel från Jung med elluttag, dimmer för ljus samt golvvärme.

Verisure larm är installerat. Inbyggt brand- och vattenlarm samt kamera.

Nattbelysning som aktiveras med rörelsesensor finns vid köksingång/bilplats, plus på södersidan,Byggnad

Fast.beteckning
Bålverket 2
Byggnadstyp
2 ½ plan med källare
Byggnadsår
1909
Boarea/biarea
337/63 kvm
Areakälla
Areauppgifter enligt taxeringsinformationen. Uppmätt 2021-09-28. Total boyta är uppmätt till 337 kvm. Detta inkluderar 57 kvm inredd vind. .
Antal rum
7 rum, varav 4 sovrum
Fasad
Målad slätputs resp. träspån och fiktivt korsvirke
Stomme
Tegel, kanalmurväggar.
Fönster
Ursprungliga fönster. Kopplade med spröjs.
Bjälklag
Källare - Betong med stålbalkar. Träbjälklag.
Plåtarbete
Stålplåt.
Tak
Sadeltak med betongpannor.
Grund
Källargrund av betong. Innerväggar av tegel.
Uppvärmning
Fjärrvärme. Plattvärmeväxlare.
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.
Ventilation
Självdrag med murstockskanaler. Friskluftsventiler
Renovering
Utförlig renoveringsbeskrivning ligger som bilaga under dokument.
Övriga byggnader
Lektuga finns på tomten.
Övrigt
Fasad putsad enligt STO-metod vilken är godkänd av Riksantikvarieämbetet.

Tomten

1 602 kvm. Parkliknande tomt.

Utomhusbelysning från Kulturbelysning. Två lyktstolpar och fyra lampor monterade på fasaden.
Rörelsestyrd belysning, baksida och södersida. Monterad på fasaden.

Uteplats

Skyddad uteplats på husets entrésida i betong med tegelmur.

Bilplats

Plats för två bilar. Möjligheter till fler.

TV- och internetanslutning

TV: Fiber. Bredband: Fiber.

Driftkostnader

Uppvärmning
39 439 kr/år
Hushållsel
20 137 kr/år
Vatten/avlopp
8 283 kr/år
Renhållning
6 829 kr/år
Summa
74 688 kr/år
(fastighetsavgift/skatt på 8 874 kr tillkommer)

Energideklaration

Status
Utförd
Energiklass
E

Ekonomi

Pris
20 000 000 kr
Taxeringsvärde
7 150 000 kr (fastställt avseende år 2018)
Värdeår
1929
Byggnadsvärde
4 043 000 kr
Markvärde
3 107 000 kr
Skatt/avgift
8 874 kr
Typkod
220, Småhusenhet, bebyggd

Servitut / Planbestämmelser

Planbestämmelser
Ändring Av Dp Stadsplan Tomtindelning Fornlämning (1 st)
Typ
Friliggande villa
Boarea/biarea
337/63 kvm
Antal rum
7 rum, varav 4 sovrum
Tomtarea
1 602 kvm
Pris
20 000 000 kr