Valvet på Mallorca

Denna gröna ö med sitt vackra landskap, det glittrande medelhavet, pittoreska byar och pulserande städer, mat och dryck i världsklass och spännande kultur gör Mallorca till en väldigt attraktiv plats.

Många av våra kunder har uttryckt önskan om hjälp och råd vid köp eller försäljningar av fastigheter, på denna vackra ö.
För att kunna tillgodose våra kunders behov på bästa sätt, samarbetar Valvet from 2015 med en lokal mäklare på Mallorca.

Mallorca är hett!

Hettan på ön fortsätter och det är fortfarande väldigt varmt och skönt i både luften och i havet trots att vi har gått in i september månad. 

Men även att köpa sig ett hem på ön är hett. Själv har jag två, tre vänner som jag just nu hjälper i resan att hitta ett boende på ön som passar deras behov. Önskelistan kan variera, några har en lång wishlist och andra har en eller två specifika önskemål som styr hela resan – alla är lika spännande! Jag tycker att det är bra att ha en ganska lång önskelista så länge man är flexibel med att titta på ett brett spektrum av boenden och orter. Då får man koll på vad som erbjuds och då kan man själv dra ner på sin lista så att den blir mer ”realistisk”. 

Den senaste månaden har det även hettat till angående en uthyrningslag som redan finns men som nu ska ”aktualiseras”. Det handlar om huruvida man får hyra ut sin bostad under kortare tid och ingen vet egentligen effekten av detta ännu. Kanske påverkar det bostadspriserna positivt för framtida köpare?

På tisdag åker jag äntligen ner för att njuta av värme, morgondopp och fina vänner som är på ön. Även min önskelista är lång – trots att jag har varit så många gånger och år på Mallorca blir önskelistan bara längre och längre! Jag ska äntligen plocka fikon och förhoppningsvis hinna besöka en ny strand jag är nyfiken på. Och kanske träffa Sofia på Reiderstad Invest?! Jag funderar på hur vår rosmarin på taket mår och kommer nog att grilla lamm för jag har hört att en rosmarin mår bra av att bli rejält stylad då och då! 

Mallorca är hett, det är verkligen många som åker ner nu så vi kanske ses – jag är alltid online när det gäller Mallorca!

Hasta Luego

Takterrass

Sommarlovet som blev till höstlov skrev en kompis på Instagram. Ja så verkar det ha varit i Skåne i sommar. Inte för att kasta sten i glashus men för oss som varit på Mallorca har det varit precis tvärtom – en ovanligt varm sommar som kom tidigt. Redan i juni var det julitemperaturer och i augusti var det… för varmt. Jag får erkänna att även jag som älskar och klarar värme tyckte att det var lite svettigt! Kanske för att jag inte behöver gilla det, jag kan välja!

 Jag kan komma när som helst på året till Mallorca – jag kan välja bort! Häromdagen kände jag att jag har faktiskt ett liv på Mallorca och ett liv här hemma. Hela familjen pratar lite då och då i de termerna. Mitt hjärta smälte när jag och 12 åringen efter en oerhört smidig nerresa satt i bilen på väg hem till lägenheten och jag hör honom plötsligt säga:  – Nu är man lycklig!! 

Vi är ett bra team jag och Olle, effektiva i vårt resande. Han tar bagaget från shuttlebussen till hyrbilsfirman och jag ”springer” in och tar kölapp. Teamwork!

Det här med takterrass är ju lyxigt! När man läser annonser med badrum en suite och takterrass på 70 kvm! MEN det hela ska inredas och det ska bli mysigt! Det är inte bara ett matbord och två solsängar som gör att det känns klart. Min reflektion är att en stor takterrass är inte bara av godo - kanske är lagom bäst? Vi jobbar på med vår takterrass och våra grannar hemma i Ängelholm kallar min man för Ernst för att han är lite händig, men i år sa en kompis att det var kanske jag som var Ernst?! Han gör ju egentligen inte så mycket utan det är hans två snickare som fixar! Jag får fundera på det, processen går i alla fall framåt med både segeltak, arbetsbord, utedusch och växter. 

En annan reflektion som jag var inne på tidigare är att jag uppskattar alla årstider på Mallorca lika mycket, kanske lågsäsongen mest? Att kunna åka ner i november och fortfarande ta ett eftermiddagsdopp, äta utomhus och ha färgerna i naturen gör mig nog extra lycklig, jämfört med fem nyanser av brunt här hemma.

Fast att vi har hittat vårt boende just nu tittar jag ständigt på nytt, det ligger i min natur. Jag träffade en mäklare i juli som gärna ”avslutade” visningen i en villa för drygt sex miljoner på en kvart. 

Då är man inte närvarande, JAG som kund bestämmer när jag är klar. Alla är vi olika och det ingår i en mäklares roll att kunna känna in detta. Kollegorna på Reiderstad och Valvet är duktiga på det!

Om några veckor är jag tillbaks igen och då ska jag åka till en fikonfarm! De har massor utav olika sorters fikon på sin stora odling och nu börjar de mogna! Jag har längtat så efter färska fikon och nu börjar säsongen. Jag skivar dem på ostsmörgåsen på morgonen istället för marmelad – då får man lite fibrer i sig också! För att inte tala om granatäpplen! Ljuvligt på den grekiska yoghurten till frukosten, helst de som är bleka men söta i fruktköttet. Love it!

Det finns även en tjej som har honung, henne vill jag också besöka…och vingård var det ju. Vi försökte faktiskt, min man och jag men Anima Negra i Felanitx har ingen public office så vi hittade en ny mysig badvik där vi åt en god lunch och drack deras vin till!

Mallorca är en sådan liten ö, men har så mycket att erbjuda. Jag har upptäckt nya restauranger, platser och fått poliseskort till en rawfoodbrunch denna sommaren och mycket mycket mer men det berättar jag om under hösten. 

Nu får vi alla njuta av augustis guld – havskräftor och kantareller.

Sverige är helt ok – i små doser!

Hasta Luego

Lotta Hellzén

Solsidan!

Man brukar i mäklarvärlden prata om läge, läge och läge. Och det är oftast det enda du inte kan förändra när du köper din bostad, så det gäller att ha koll på sin kravprofil. Detta är vår första sommarsäsong i vår by, vi har varit här som turister lite då och då på olika årstider, men nu har vi ett hem här. Jag älskar känslan att gå ner till bageriet tidigt på morgonen och det redan är  varmt i luften, riktigt varmt! Att känna att vi är inte här  på en visit, utan kommer att stanna längre och komma tillbaks oftare.

För oss har det nog varit känslan av att kunna stanna länge på Mallorca under sommaren som i alla fall jag har längtat efter, det är trots allt det vi vet vad det innebär eftersom de flesta semestrarna här har varit på sommaren. Att hinna…inte stressa till alla ställen vi vill se... för vi kommer ju tillbaka! Och dagarna går, tack vare grillprojekt och barn som gärna chillar och vill ha sovmorgon. När jag har ätit frukost och varit ute på byn, ligger tolvåringen fortfarande kvar och sover! Men lite vardag i semesterkänslan har vi dock – två av barnen simmar och behöver träna även när vi är här nere, och som av en händelse har vi Mallorcas och Europas bästa SwimCenter i vår by! 

       

Det är en varm start på sommaren här nere vilket gör att det är de tidiga morgonpassen som är mest attraktiva så kl.07.00  hoppar de i. Men det är sååå mycket mysigare att stå i 24 gradig värme och lyssna på det milda skvalpet från bassängen än att en sen eftermiddag stå i + 12 grader och kraftig blåst ute på Vejbybadet!

Ett rikt liv helt enkelt!

Vi blir bara mer och mer nöjda med hur vi bor, och jag påminns av tanken lite då och då om hur många chanser vi har missat för att vi trodde vi visste vad vi ville ha. Så lyssna på vad din omgivning och mäklare säger när du berättar om dina planer att hitta ett hem på Mallorca. Läge handlar inte bara om var på ön man trivs utan också om hur boendet ska vara där. Vi trodde som sagt tidigare att vi ville bo i en finca  (lantgård) med pool ute på landet. 

Förra veckan när jag var ute på min morgonpromenad tänkte jag att då hade jag inte kunnat lämna den sovande sonen hemma, fast att han är 12 år. Det hade inte känts bra. Nu får han sin sovmorgon, jag min promenad och om några dagar kommer kompisar och deras familjer ner och hyr i samma hus som vi bor i – alltså har alla barnen vänner på plats. Ett perfekt sätt att introducera Mallorca på sommaren till barnen som ibland har undrat om de ska få vara hemma i sommar med sina kompisar?  Nu längtar alla dit, och det svenska sommarvädret hjälper till på traven!

Det händer mycket på Mallorca nu – det är allt från jubileumsfest på kända  inredningsbutiken, till segeltävling eller varför inte Flamencomatiné i Palma! Det vill jag gärna gå på. Teatre Sans har en väldigt uppskattad flamencoshow på söndagseftermiddagar där det ingår tapas och vin. Får se om jag tar mig dit. Vi har som sagt inte besökt en enda vingård under de nio år vi har varit på ön – men det kommer. Vi har ju tid på oss!

Hasta Luego

Lotta Hellzén

BBQ

En utav de saker jag förknippar med att vara på Mallorca är att grilla! Så många härliga minnen vi har från goda mysiga grillkvällar i några utav de husen vi hyrt. Ett minne som ofta kommer tillbaks är när vi grillade dorada (fisk) som var fylld med vitlök och citron. Till detta hade vi lagt folieklädd silverlök i glöden som blev sådär mjuk och söt i smaken…

Därför ska vi såklart ha en grill på vår takterrass här på Mallorca! Valet blev faktiskt en gasolgrill för det går snabbt och man kan grilla mest hela tiden även om jag föredrar kolgrill smakmässigt. Jag köpte vår grill på nätet och det strulade redan med leveransen men till slut hade vi vår grill och till slut hade även min man skruvat ihop den. Bara en liten detalj – kopplingen mellan grill och gasolslang fanns inte med. Det fixade man själv skrev företaget i ett mail…

Här börjar jakten på en adapter som ska koppla ihop grill och gasoltub. Fördelen är att jag nu verkligen känner ägaren till vår Ferreteria (järnhandel), han har t om varit uppe och tittat på grillen, jag vet var alla Bauhaus och Leroy Merlin på ön ligger,  jag har fått en ny kompis på NP Nilsson i Båstad samt några nya kontakter på FB! I dag har jag fått det till att funka, nu ska vi äntligen testa den i morgon när resten av familjen ansluter!

Jag och yngsta sonen har varit här sedan fredagsnatt – några timmar försenade pga av ett missat anslutningsflyg i Berlin där sedan väskan blev kvar ett dygn! Men vad gör väl det när man väl kommer fram till sitt hem på ön och det är alldeles milt i luften!Här är varmt och det gillar jag!

Som belöning efter vår tappra jakt på BBQ adaptern – åkte vi till Costa de la Calma som är grannby med Santa Ponsa , ca en kvart väster om Palma och badade hos grannar från Ängelholm! Så himla mysigt och vackert. Det som är gemensamt för alla jag träffar här nere som har ett boende är deras innerliga glädje! Man är så glad över att ha ett eget litet hem i solen! 

Nästa projekt blir att leta solskydd till takterrassen. Jag får erkänna att det blir ganska varmt där uppe..! Det blir väl en historia för sig - nu pratar vi tillstånd och hantverkshjälp.

Men först ska vi fira Midsommar – jag har längtat i fem år på att få fira den här med sol, värme – och grillat!

Glad Midsommar!

Hasta Luego

Lotta Hellzén

Siesta!

Visst är det ett vackert ord!

Ett sydländskt fenomen som så många svenska hade behövt just nu i student & avslutningstider. Här nere blir det naturligt att man slumrar till en liten stund efter lunchen, för att sedan väcka upp kroppen igen med ett svalt dopp. För att inte tala om morgondoppet – man behöver faktiskt inte ha varit ute och sprungit för att uppskatta det! Jag älskar mornar, det är det bästa på hela dagen. Så stilla. Många löpare och fina hundägare som rastar sina små älsklingar och andra som går ner och badar! Jag är kvar på Mallorca, har just vinkat av delar av familjen som varit här! Ön har levererat som vanligt – det är riktigt varmt och skönt här nu och havet håller ca 22-23 grader och är ljuvligt svalkande.Vi pratar om hur glada och tacksamma vi är för att ha hittat just denna lägenheten här i vår lilla by! Med just det läget, den takterrassen, de fina badrummen osv..! Och så tänker ju alla som har hittat sitt ställe här nere. Jag lunchade en dag med en kompis som bor i Cala Mayor, också i en lägenhet – med pool och vacker utsikt och som dessutom har varit en toppen investering på kort tid! Jag frågade henne vad som var det bästa med just deras lägenhet – och hon svarade som jag! Läget, utsikten och känslan!

Så var börjar man? Man kanske inte vet allt om Mallorca och vad som erbjuds, vad skillnaden är mellan Portals Nous eller Puerto Portals… Vi hyrde oss runt under många somrar innan vi vågade tänka tanken att vi kanske kunde ha något eget här nere. Vi bodde runt på olika ställen på ön och till slut hade vi trattat ner det till vår lilla hörna, dit vi ständigt åkte fast att vi hyrt hus på andra delar av ön! Vi har alla olika behov som ska fyllas – året runt kanske om man tänker vara här alla årstider. Det bästa med att hyra olika semesterboenden är att man tar med sig gobitarna från alla ställen – så den dagen vi ska bygga vårt hus här, för det är planen så vet jag exakt hur det ska se ut! Skafferiet i köket från huset utanför Campos, poolen från Cala Anguila huset men färgen från fransmannen i Es Llombards, uteköket från Fornalutx och den böljande utsikten från huset utanför Manacor – som vi även kallar ”råttan i poolenhuset” men det är en annan historia! Och ett golv från huset i Italien – jag har inte bara varit på Mallorca! Men som min kompis i Cala Mayor sa – man kan inte få allt? Eller så kan man det?!

Att kontakta och välja mäklare är också en del i processen. En stor fördel är faktiskt att man pratar samma språk även om det kanske inte låter så världsvant så är det en fördel som gör det hela enklare. Och att kolla referenser, rekommendationer! Men kanske finns det ingen svensk mäklare i det området du söker i? Då får man gå på magkänsla och vilken mäklare som är störst i byn, de har oftast lokala kontakter som gör att du kan styra ditt letande enklare. Det är olika tempo under olika perioder där man bor, vi har varit ganska ensamma i vårt hus under vintern, vilket inte stör mig alls, tvärtom! I går kom grannarna under oss hit som är en familj från Palma. De pratade högt och livligt och nere på stranden var det många som badade och skrattade – skönt med ombyte i lagom dos. Detta kanske man inte tänker på när man tittar på sitt boenden med mäklaren. Soligt och härligt, eller tyst och stilla och fint kakel i köket var det också! Ställ frågor tänker jag, till de som bor där så slipper man mindre uppskattade överraskningar.

Det var många år sedan vi bodde i lägenhet i Sverige, så tre trappor utan hiss kräver sina ben och armmuskler! Det tänkte jag inte på när vi bestämde oss – då var det härligt att ha så fin utsikt från takterrassen! Nu är detta inget problem på många år förhoppningsvis, men värt att våga tänka tanken och inte bara ljuga lite för sig själv för man vill så gärna att det ska passa. Jag har en väninna som har hund, och hon hittade den vackraste lägenheten i Palma men det var många trappor utan hiss och det hade inte James klarat så det blev inget. Plus att det kanske inte är så lätt att sälja en lägenhet på fem trappor utan hiss. Allt ska stämma! Jag älskar mornar men även de stilla kvällarna på taket är sköna. En kopp te, man kan tända ljus och man hör fortfarande havet och skratten från kvartersrestaurangen. Det är blir nästan som en kvällssiesta!

Ha en fin studentvecka - ta sedan er siesta på Mallorca!

Hasta Luego!

Lotta Hellzén

Längtan!

Just nu har jag en enorm längtan efter Mallorca. Det har gått sju veckor och två dagar sedan jag lämnade ön, så mitt mål att vara där var sjätte vecka har överskridit sin tidsgräns. Men snart är det dags och denna gång ska jag vara där en hel ljuvlig vecka, inte en långhelg! Mannen och yngsta sonen kommer också ner för vi firar 21-årig bröllopsdag! Förra året var det bara jag och min man som åkte ner för att fira porslinsbröllop och vi bodde fyra nätter i Palma på Hotel Sant Francesc  - ett hotell jag varmt kan rekommendera! http://www.hotelsantfrancesc.com/ Takterrassen gör allt!

Hotellet ligger i Casco Antiguo och det var en ny upptäckt, så himla mysigt där! Smala gränder med höga vackra gamla byggnader som mynnar ut i ett lummigt torg med uteservering och gitarrspelande gatumusiker, perfekt inramning av en mysig lunch! Det renoveras väldigt mycket i detta området just nu, vackra lägenheter som har stått tomma i årtionden förvandlas till underbara moderna hem. Prata med din mäklare om du tror detta kan vara något för dig!

Jag tänker mycket mat nu när det närmar sig avresa igen – alla dessa härliga råvaror! För drygt tio år sedan drev jag en restaurang så mitt matintresse är stort. Jag vill äta enkelt men smakrikt på Mallorca. Små späda vackra kronärtskockor tillsammans med smör smaksatt av citron som jag kanske plockade från ett dignande träd på kvällspromenaden i byn (det hängde ut över muren!)

Eller lätt grillade  aubergineslantar med solvarm krämig getost toppad med rosmarin från morgonpromenaden – det växer ju rosmarin överallt på Mallorca, helt galet! Till detta ett glas rosado, under parasollen! Det är ett rikt liv!

Min man var nere förra helgen och monterade ihop vår grill och köpte parasoll. Det är vår första sommar med egen lägenhet vid havet. Hur funkar det med takterrass och vinden? Hur gör man med växterna? Många funderingar som jag gärna tar mig an. Lyxen är att kunna komma ner och veta att allt det vi uppskattar finns redan i lägenheten – det som inte finns har jag med mig i handbagaget! Denna gången är det kupade champagneglas! Jag vet, det finns säkert på ön men springer jag ändå på dem här hemma kan jag njuta av allt det härliga när jag kommer ner istället för att åka runt och köpa glas!

Även om du är nyinflyttad på ön eller åker ner för att leta boende så är det mycket att tänka på! Att skaffa sig ett bra nätverk underlättar om du inte redan är hemmastadd Mallorcaresenär. Det kan vara allt ifrån var man köper sköna sängar till hur man betalar en P-bot eller hur gör jag med hunden på flyget? Vill du komma i kontakt med mig, har kollegorna på Valvet mina uppgifter. Jag är alltid online – när det gäller Mallorca!

Att längta är härligt! Samtidigt är det tacksamhet som gör det möjligt att känna sig rik! Just nu är jag tacksam att det är så vackert i Skåne.  De gula rapsfälten och syrenens blygsamma färger som snart kommer att sprida en ljuvlig doft. Det var just därför vi valde att gifta oss i början av sommaren!

Hasta Luego!

Lotta Hellzén

Ni vet känslan!

När man har varit på ett ställe som är så där härligt, gott, vackert att man vill nästan inte berätta om det för någon, man vill inte dela med sig.Inte så klädsamt – jag vet! Så därför tänkte jag dela med mig till er med några härliga platser på Mallorca som vi ofta återvänder till eller kanske bara har som ett härligt minne från den gången vi var där. Hela grejen med att hitta smultronställen är ju att någon delar med sig! Fornalutx – där hyrde vi ett vackert hus av en familj från Barsebäck för några år sedan. Jag har aldrig bott vackrare! Det var så lugnt och stillsamt inrett med pool, vacker stenmur i trädgården och den stålgrå grannkatten som ofta kom och hälsade på!

Där i denna lilla vackra by i Tramuntanabergen åt vi världens godaste hamburgesa! Riktig köttsmak på hamburgaren, schysst bröd och enkel servering – åh så gott! Det är en sådandär engångsupplevelse, men jag påstår fortfarande att det är Mallorcas godaste hamburgare!

Ska vi fortsätta på mat-temat så bär det av österut, min favoritdel av ön, närmare bestämt den sydöstra delen runt byarna Santanyi och Ses Salines. Precis utanför Ses Salines ligger Rural Hotel Es Turó  www.esturo.com -  en där man är välkommen att äta lunch och bada i poolen fast att man inte bor på hotellet. De har 17 rum med olika utsikt och här äter man världens godaste….pommes frites! Ja, så är det! Det är tunt skurna med kärlek från kocken och därefter friterade så att de både har en krispig yta och en mjuk insida. Till detta beställer man in aioli och ett glas gott vitt svalt vin förslagsvis Quibia från vingården Anima Negra  nära Felanitx  som även har ett utav våra röda favvoritviner An2.  www.annegra.com Till detta har man ett toppenbra wifi, inte helt utan betydelse när man reser med barn – och en underbar utsikt över Ses Salines och även Cabrera vid klart väder. 

Det finns hur många kända och okända stränder på ön, en av våra favoriter som även barnen uppskattar och vill åka till varje gång vi är nere är Cala Santanyi. Här kan man nämligen hoppa - från klippor! Typ 10 meter höga klippor – och de bara älskar det. Själv tittar jag bort när de hoppar, men samtidigt är jag glad över att havet kan skapa sådan glädje i så många timmar för barnen, och ibland även för mannen! Jag är fotograf en stund sedan dra jag mig tillbaka till restaurangen som har väldigt god sangria och pizzor!

I helgen har det varit ett stort cykellopp på Mallorca, över 6500 cyklister från hela Europa deltog och på fjärde plats kom svensken Mattias Eriksson! Det finns så mycket att göra på denna ö. Nästa gång jag åker ner i maj ska jag vandra mellan Cala Deia och Soller. Det tar ca 2.5 h ToR  och det är en Mallorcabo på Instagram som jag följer som heter Mamelopez som har delat med sig. Vägen kallas Cami dels Pintors. Man kan ta ett dopp på vägen och sedan avslutas det hela med en mysig middag på klassiska Restaurang Cas Patro March. Där spelades delar av The Night Manager in om ni såg den på TV i vintras?

Trots att solen äntligen börjar titta fram i Skåne längtar jag väldigt mycket till Mallorca, det är något annat där. Kanske känner ni detsamma? 

Då är det dags att boka ett möte med Bobbie, det är en bra start!

Hasta Luego

Lotta Hellzén

Vilken påsk!

Jag är väldigt väderberoende – jag erkänner det! Därför har jag också superkoll på vilka uteserveringar på Mallorca som har bästa lunchsolen på vintern! Med denna vetskap kan ni också förstå min känsla av att fira påsk(afton) hemma i Ängelholm..! SNÖ?! Vädergudarna måste skoja med oss…

För er som tillbringade påsken nere på Mallorca kan jag bara säga grattis - vilken helg ni har haft!

Jag hoppas att många av er haft möjlighet att utforska ön lite mer för att komma fram till vad det är ni EGENTLIGEN vill ha med ert boende på ön. Vi hade länge en bestämd uppfattning om vad vi sökte – och det blev helt tvärtom! Vi bor idag så som vi hyrde första gången för 8 år sedan! Det blev ingen finca på landet med pool och BBQ som vi längtade efter.

Det var EN mening från vår mäklare som vände upp och ner på allting.

Han visade oss ett gathus. Med tanke på barnen, sa han. De kanske vill ta en glass på byn själva eller sätta sig på ett fik och ta en coca cola.  Va?! minns jag att jag tänkte…och med det fröet sått, började letandet på ett nytt sätt, nu ännu bredare för jag hade inte släppt tanken på det där huset på landet – så som vi alltid bott de senaste somrarna och som vi alla älskade! Ibland tänker jag på hur många chanser vi har missat för att vi letade ”fel”…

Det finns många sätt att få mer information om hur det är att bo på Mallorca, jag har fått mycket hjälp och även bidragit själv såklart genom en Facebookgrupp som heter Svenskar på Mallorca – vilken samlad kunskap! Här kan man få reda på om det finns något speciellt påskfirande i Santanyi eller en veterinär som är specialiserad på katter i Sollértrakten!

Hur vet man då vad man EGENTLIGEN vill ha? Fundera på vad det är som är viktigt för just er, tänk känslor och kanske inte platser. Att kunna promenera, sol på uteplatsen även på vintern, kommunikationer, naturen – berg, stadspuls, palmer, människor osv. Kanske är det viktigt att ha en toppenrestaurang in på knuten? 

Detta är Cassai Beach House i Colonia de Sant Jordi. Prova deras tonfisktartar!

Eller kanske är det investeringen som är det viktigaste? Hur långt perspektiv på ditt ägande har du? Allt detta är viktig för din mäklare att veta, det gör att du når ditt mål snabbare. Gör inte som alla andra innan du själv har tagit reda på på vad ön har att erbjuda. Det är en resa att hitta ett nytt boende för det flesta, ibland rodnar jag nästan när jag tänker på hur jag har pendlat mellan olika boendeformer och byar på ön.

En gång sa en mäklare till mig att jag fick nog tänka efter lite med vad jag sökte, för det här blev lite för spretigt..!

Att leta och köpa boende i Spanien skiljer sig från den svenska marknaden som vi är vana vid.  Det man ska veta är att objekten ligger ofta ute hos många mäklare, och det gör att helt plötsligt kan ditt drömboende vara sålt fast att du trodde att du hade koll.Varför ska man då välja Mallorca när man vill ha ett boende utomlands? Närheten, enkelheten skulle jag vilja säga om man ska tänka praktiskt. Så många flygbolag som trafikerar - året runt vilket är en viktig faktor. Det gör det hela så enkelt.

Denna vintern har flygbolagen haft väldigt bra flygtider för att kunna tillbringa en helg på ön  -  till priset av en tusenlapp! Och inget bagage behöver man när man har sitt boende där – det är lyxigt! Min svärmor i Stockholm har hus ute i skärgården och det tar drygt tre timmar med passbåten att komma ut, längre än det tar att flyga Köpenhamn – Palma!

Men allt handlar om vad du längtar efter – vad är ett rikt liv för dig? För mig är det att kunna vara ofta på Mallorca, flyga med bara handbagage och dricka te ur min egen kopp.

Vänner – säsongen är igång!

Vi ses!

Lotta Hellzén

Sofistikerat & komplett

Så var man hemma igen..!

Jag tillbringade helgen nere på Mallorca med barndomsvänner och det var ljuvligt som alltid! Ön levererade som vanligt både med väder, mat och upplevelser. Vi kom alla överens om att Mallorca är ett sofistikerat och komplett resmål! Första gången jag besökte Mallorca var på 70-talet som femåring, och då var det Magaluf och Palma som gällde. Drygt 30 år senare bokade jag och min familj en resa dit, nu med man och tre barn i åldern 4-9 år. Vi hyrde en lägenhet med gemensam pool och full havsutsikt…och vi hade det underbart! Detta blev starten på en lång vänskap med den största av de Baleariska öarna, som nu åtta år senare har resulterat i att vi har ett andra hem på ön! Jag är där nere var sjätte vecka  och har alltid färska nyheter och tips till er som läser Valvets blogg!

Vår resa till att hitta ett boende har varit krokig och superrolig! Vi har hyrt lägenhet, hus med egen pool, gathus, tittat på tomt osv osv. Vi trodde länge att vi skulle bo mitt ute på landet, så som vi gjorde när vi var där på sommaren men slutresultatet blev precis allt det vi INTE skulle ha – och vi är så nöjda! Att lyssna på mäklare, vänner eller människor som gjort resan med att skaffa sig ett boende utomlands är oumbärligt!

På Mallorca finns det så mycket på så liten yta  – de magiska Tramuntanabergen med sina små kända och okända byar. Och Palma med pulsen, havet, maten och takterrasserna där man kan ta en drink och känna sig lyxig. Takterrassen på Hostal Cuba i Palma har en lyxig utsikt.

Här dricker jag alltid Bellini! Stränderna – drygt 200 stycken att välja på, helt galet! Och maten...som på flera ställen håller internationell klass, och då tänker jag inte bara på Palma. Komplett! 

Det finns även vingårdar, en del av vinerna kan man beställa på Systembolaget om man inte får tillräckligt med sig hem i bagaget! Trots att det bara är i början av april har Mallorca vaknat till liv på riktigt. Det är fortfarande lugnt och behagligt men det känns öppet. Restaurangerna längs stränderna börjar öppna upp och till påsk är de flesta igång. Det är enkelt och prisvärt att hyra bil, vägarna och skyltningen är väldigt bra på ön och man får ut så mycket mer av sin vistelse om man har bil. På vinter och vår är det inga problem med parkeringsplatser. Just att åka runt lite är bra, landskapet och byarna skiftar även om man inte har kört så långt. Mallorca har många marknader och vi besökte den i Santanyi på sydöstra delen ca 40 min från flygplatsen.

Jag tittade även in till Fredrik på Reiderstad Invest, på deras kontor i Illetes men han var upptagen med kund såklart! Just denna tiden och även vintermånaderna innan är perfekta för att leta boende, det finns lite mer tid hos de inblandade på ön och säljarna har inte hunnit hyra ut som de ofta gör på sommaren, då kan det vara svårt att få komma och titta om det finns gäster som bor där.

Nästa gång kommer jag att dela med mig av tips och tankar som kan finnas om man inte känner till ön så bra men är väldigt sugen på att skaffa sig ett boende där nere. Till dess får ni njuta av den skånska våren som vi hoppas håller i sig till påsk! Annars finns det ju alltid Mallorca…!

Hasta Luego

Lotta Hellzén

Gästbloggare

I april månad kommer ni att få läsa inlägg från vår gästbloggare Lotta Hellzen. Hon och hennnes familj har alltid uppskattat att resa och det har blivit många turer till just Mallorca de senaste åtta åren. Nu har familjen äntligen fått nyckeln till sitt egna boende på ön. Följ med i bloggen och få många bra tips från Lotta som både kan Mallorca och har erfarenhet om hur det är att leta sitt egna paradis på ön.

Ha en härlig helg!


 

Son Caliu

Nyinkommet i Son Caliu!

Denna markplanslägenhet ligger i en välskött community i Son Caliu, med gångasvtånd till alla bekvämligheter som butiker, restauranger och även stranden. Boyta på 127 m² har 3 sovrum, 2 badrum (one en-suite), vardagsrum med matplats och ett nyrenoverat kök med tvätt stuga och en liten patio. Från vardagsrummet och ett av sovrummen kommer man ut i den ca 130 m² stora trädgården. Härifrån finns en utgång till det väldigt trevliga gemensamma pool området. 2 parkeringsplatser i garage ingår.

Kontakta Bobbie Donander 0701-44 16 16 bobbie.donander@valvet.se

Vintertankar

Dagarna är korta, men snart vänder det och vi får tillbaka ljuset igen. Värmen återkommer och vi soltörstande svenskar tinar upp  från vår vinterslummer. Livet på den vackra ön fortätter och många önskar nog sin plats i solen just här. Tröttnar du på vintern hittar du kanske ditt eget boende: http://www.valvet.se/mallorca/till-salu/

Valvet och Bobbie Donander passar även på önska er alla en GOD JUL & ETT GOTT NYTT ÅR!!

HÖST...

De flesta av oss gillar hösten med hög klar luft och gula och röda löv som virvlar i solen. Men dagar som denna med regnet piskande i ansiktet och känslan av att solen inte tänker visa sig, så funderar säkert många på att det vore härligt att ha ett boende i solen. Titta in på http://www.valvet.se/mallorca/till-salu/ eller kontakta Bobbie: bobbie.donander@valvet.se eller 0701-44 16 16.

Fortsättning – följ Bobbie under en helg på Mallorca

DAG 2 – utflyktstips

Då jag har ett stort intresse för träning så brukar jag även passa på att besöka ett mycket fint gym i Palma som heter Mega sport center. Där erbjuds stora variationer av gruppträning (inom Les Mills) och sportträning. Man har även tillgång till en stor spaavdelning. Här kan man teckna endags kort för ca 150 kr och få tillgång till hela träningsanläggningen.

På eftermiddagen tog jag kurs mot bergen och tog den snirkliga serpentinvägen upp och stannade för lunch vid den mycket trevligt belägna Restaurante d’alt des coll. Här har du en härlig utsikt över Mallorca och Palma och du hör getternas bjällror när de betar samtidigt som du njuter av den fantastiska maten. En förrätt här räcker gott och väl som lunch.

Vidare kommer man ner till den pittoreska byn Soller som är en typisk spansk by med vacker arkitektur och mycket välbevarade byggnader och gator. Här får man ha bra lokalsinne som man inte kör vilse bland de enkelriktade och smala gatorna. När man väl hittar en parkering så ska man besöka torget och kyrkan som ligger mitt i byn. Det är nästan som en religös upplevelse bara av att gå in i kyrkan. På torget kan du avnjuta en glass eller kanske kvällen middag.

Senare på eftermiddagen körde jag vidare till byn Deia som också erbjuder fantastisk bebyggelse och härliga omgivningar med utsikt upp mot bergen.

Jag rekommenderar er verkligen att komma hit och hitta era egna favoriter!

Trevlig helg!

Följ Bobbie under en helg på Mallorca

En weekend på Mallorca

DAG 1

Denna gång valde jag att hyra en bil när jag hälsade på våra kollegor i Palma. Det är mycket smidigt och enkelt att hämta upp bilen på flygplatsen i Palma och sedan köra direkt till hotellet. Det tar cirka 10 min att köra från flygplatsen (PMI) in till centrala Palma. Jag bodde på Hotel Mirador. Syftet med min resa var att uppdatera mig och träffa vår samarbetspartner Reiderstad Invest, som för några år sedan öppnade upp sin verksamhet här. De har idag två kontor, ett i Santa Catalina som är mitt i Palma och ett i Illetas. Jag fick en rundtur av mäklaren Lisa Gost Elfving som också är försäljningsansvarig på Reiderstad Invest. Det var en fartfylld dag med både kundmöten och lägenhetsvisningar. Jag fick lära mig en hel del nyttig information som jag kan förmedla vidare till våra kunder här i Sverige. Valvets idé med vårt samarbete är ju att förenkla själva processen för våra svenska kunder som vill köpa ett boende på Mallorca.

Lisa visade mig de äldre kvarteren i Santa Catalina som jag kan rekommendera om man vill bo mer historiskt och få den inhemska känslan. Trånga gator och mycket puls, blandas med lugna bakgårdar och takterrasser. Är ni i dessa kvarter rekommenderar jag att ni tar en lunch nere på restaurang Maritimo som ligger vid huvudgatan Avinguda de Gabriel Roca, med utsikt över Palmas imponerande småbåtshamn.

På kvällen tog jag bilen och körde till ett område som heter Santa Ponca. Här kan jag varmt rekommendera en restaurang som heter Empatheia. Jag passar alltid på att äta där när jag besöker Mallorca.

Lite nytt från Mallorca

Nu finns det nya vackra boenden att läsa om! Titta under fliken Till salu. Har du frågor så är du hjärtligt välkommen att kontakta oss. Ha en härlig helg!

Planera hemma

Hemma i Helsingborg ser Bobbie Donander till att Valvets kunder får bra information innan de sätter sig på planet till Palma för att träffa Fredrik och hans kollegor.

– Vi brukar börja med ett möte där kunden berättar om sina önskemål och

jag presenterar de aktuella objekt som kan vara intressanta. Därefter går vi igenom alla praktiska detaljer som är bra att känna till innan man åker. Det är alltid en fördel att vara väl förberedd.

Sedan är det bara att beställa flygbiljetten

Varma vindar och blått hav

Dröm dig bort en stund...

Tog steget själv

Valvets samarbetspartner på Mallorca heter Fredrik Reiderstad och driver Reiderstad Invest. Han är en helsingborgare som själv tog steget och flyttade till Palma för några år sedan.

– Jag och min sambo Sofia hade pratat om att flytta till Mallorca som vi båda gillar väldigt mycket. När vår son närmade sig förskoleåldern kände vi att det var nu eller aldrig. Jag sålde min andel i restaurangen Bonasera och så började äventyret, berättar Fredrik.

Planen var att investera i lägenheter för att renovera och hyra ut. Affärerna gick bra och efterhand var det allt fler svenskar som hörde av sig för att få investeringsråd och hjälp med att renovera sina bostäder. Kontaktnätet växte snabbt, men Fredrik var inte så imponerad av de lokala mäklarna och hur de presenterade sina objekt. Därför startade han en egen mäklarfirma och fick redan från början god hjälp av sin sambo som är inredare och fotograf. Tillsammans har de lyckats ta en position på marknaden i de attraktiva områdena på södra Mallorca.

Hemma på Mallorca

Trenden är tydlig. De senaste åren har allt fler kunder sökt sig till Valvet för att få råd och hjälp att hitta en semesterbostad eller ett åretruntboende på Mallorca. Mäklare Bobbie Donander är ansvarig för Valvets verksamhet på ön och har själv varit där under perioder för att lära sig allt om de södra delarna av Mallorca och särskilt områdena kring storstaden Palma. Precis som här hemma i nordvästra Skåne fokuserar vi på kustnära områden och objekt som är lite utöver det vanliga. Vi är naturligtvis noga med att ta reda på allt som är värt att veta om de områden som vi rekommenderar. Vår uppgift är att följa marknaden så att vi kan hjälpa kunden att göra en bra affär, säger Bobbie.

TRYGGARE KÖP

Bobbie berättar också att det är annorlunda att köpa och sälja en bostad på Mallorca än i Sverige. Ett objekt säljs ofta av flera mäklare, vilket kan vara förvirrande. Om man anlitar olika mäklarfirmor händer det att man blir presenterad samma objekt flera gånger. Även regler och lagar skiljer sig från hemma och mäklarna har inte samma ansvar. I de flesta fall anlitas en advokat för att avsluta affären. Vår samarbetspartner på Mallorca har goda kontakter med advokater och dessutom med banker, myndigheter och hantverkare. Det är en trygghet för våra kunder som åker ner för att hitta sin drömbostad.

Steget är inte så stort!

Det är ganska likt Sverige, ordning och reda med det mesta. Sjukvården tillhör Europas bästa och spanjorernas mentalitet är inte så olik svenskarnas, säger Lis Vipperman, som tillsammans med sin man Christer flyttade till Mallorca för fem år sedan. Här berättar paret Vipperman om deras upplevelse av att flytta till Mallorca. Sedan ett halvår är de tillbaka i Helsingborg igen.

Paret hade funderat på att flytta till Mallorca i många år. När de väl bestämde sig gick det med en rasande fart. – Vi sålde vårt hus i Mariastaden och flyttade in i en nybyggd lägenhet utanför Palma. Det tog inte mer än ett par månader och var inte konstigare än att flytta här hemma, säger Christer. Han har alltid varit förtjust i Mallorca och ser många fördelar med att bo på den vackra ön. Inte minst staden Palma med sitt stora utbud, den omväxlande naturen, stränderna och så klimatet förstås. – Jag gillar årstidernas växlingar men slipper gärna den skånska vintern. På Mallorca får man minst tre timmars extra sol per dag och det gör att man blir både piggare och gladare. Dessutom är det ju nära om man behöver resa hem till Sverige ibland.

Både Lis och Christer menar att det är enkelt att komma in i vardagslivet på ön. När det gäller köp av boende har de många tips att ge – allt från att välja en bostad i söderläge om man ska bo där vintertid till att utse en bra advokat för att avsluta affären. Men deras viktigaste råd är att inte tveka om man har möjlighet att köpa en bostad på Mallorca.

– Det gäller bara att bestämma sig. Livet är för kort för att tveka, säger Lis.