Prenumerera på Valvets nyhetsbrev
Tillbaka till startsidan

ÄHLM Market - ny handels- och mötesplats i Ängelholm

En stadskärna inuti stadskärnan, där människor möts över ett parti boule, såväl som shopping, god mat och events – det är nya ÄHLM Market. – Det blir en helt unik mötesplats för Ängelholmarna. Något liknande tror jag inte finns någon annanstans, säger platschefen Louise Johansson.

När Åhléns lämnade de 2 100 kvadratmeter stora lokalerna på Storgatan i Ängelholm, uppstod frågan vad de skulle fyllas med. Ägaren Backahill beslöt sig för att det skulle bli en helt ny mötesplats för alla ängelholmare, en satsning som föregåtts av en diger research om var handeln befinner sig om både fem och tio år – och var Ängelholm kommer befinna sig. – Ängelholm kommer fortsätta växa. Koenigsegg bygger ut sin fabrik, det kommer ett helt nytt campus till Ängelholm i ett samarbete med Halmstad högskola och det byggs nya bostäder överallt, konstaterar Louise Johansson. – ÄHLM Market är en del av vår målsättning att förbereda Ängelholm på en ökad inflyttning. Vi vill att det ska finnas någonstans att gå för alla som bor i staden. Vi måste tänka proaktivt och inte bygga i efterhand. Backahill vill skapa ett starkt samhälle genom att bygga för framtiden. Backahills befolkningsanalyser tycks riktiga; under 2020–2030 spås folkmängden i Ängelholms kommun att öka från 42 910 till 47 572 personer. Backahill tittade också på trender när det gällde handelns utveckling: – E-handeln har tagit fart under covid, men var kommer handeln vara om tio år? Vi tror att människor kommer fortsätta handla på nätet, men de vill också kunna gå i fysiska butiker för att få inspiration och nya idéer. De vill också ha någonstans att kunna träffa vänner och titta på folkliv. Då landade tankarna i att vi ska koka ihop en stadskärna på 2 100 kvadratmeter som blir Ängelholms nya moderna handels- och mötesplats.På ÄHLM Market väntar en stor eventyta med sex boulebanor och en scen för olika events, som modevisningar och inspirationsföreläsningar. Här kommer också lokala företag och kommunen kunna informera om nya produktsläpp eller något nytt som händer i staden.

På Market kommer också ett oväntat hål i stadens utbud fyllas: – Ängelholm kommer få sin första salladsbar! Det är hälsocoacherna Emma och Evelina Sköld som gör allting själva och fyller varenda skål med kärlek och omtanke som är bra för kropp och själ. De kommer också att ha smoothies och bowls. Här öppnar också restaurangen Eld & Vin, med bland annat en 2,5 meter lång kolgrill samtidigt som blomsterhandeln Bellis flyttar in och satsar på färdiga fång av blommor. – Kronjuvelen på det hela är handelsytan – där har vi vår egen butik med fokus på inredning, köksartiklar och kläder. Det blir lite som det koncept Åhléns hade tidigare och det behövs i Ängelholm. När du ska på middag eller bara vill inspireras; här finns det du behöver. Butiken kommer också ha en popup-yta där varumärken kan hyra in sig i mellan 1–6 månader. – Vi vill kunna ta in ett varumärke som vi vill prova på och dessutom ge en chans till märken som bara finns på nätet i dag. Vi har en hel del mindre företag i Ängelholm som saknar en central yta att visa upp sitt utbud på. Butiken kombineras med en paketutlämning med bland andra Postnord, Bring och DHL – och en extra service till alla nätshoppare: – Hos oss kan du hämta ut din e-shopping, prova kläderna här i ett omklädningsrum och sedan returnera direkt om du inte är nöjd. Superenkelt och smidigt. Lokalen är just nu under ombyggnad och Market siktar på att öppna första kvartalet 2023. Arbetet sker i samarbete med arkitekterna Krook & Tjäder och målet är att byggnadens 70-talssjäl ska bevaras och utvecklas. Inspirationen kommer från bland annat Chelsea Market i New York med rå, industriell och avskalad inredning. De gamla lokalerna har redan bjudit på en del överraskningar: – Vi rev upp det gamla träpanelgolvet och under fanns ett fantastiskt coolt betonggolv – och en yta med äkta höganäsklinker. Det var en sådan jackpot! Det bygger vi vidare på. I taket hittade vi ett unikt våffelbjälklag gömt bakom de platta vita kontorsplattorna. De gav genast mer rymd och härlig känsla. Vi ska också lägga in saker i inredningen som man sedan kan köpa med sig hem. Det blir enkelt, snyggt och kaxigt.