Prenumerera på Valvets nyhetsbrev
Tillbaka till startsidan

LILLA RO CAFÉ

FÖR MER ÄN TIO ÅR SEDAN FLYTTADE EVA ROLFSSON SIN SYATELJÉ OCH KLÄDESBUTIK FRÅN CENTRALA ÄNGELHOLM TILL EN GÅRD MELLAN POTATISÅKRARNA STRAX NORR OM VEJBYSTRAND. IDAG DRIVER HON OCH MAKEN PALLE OCKSÅ ETT AV BJÄREHALVÖNS POPULÄRASTE OCH PERSONLIGASTE KAFÉ PÅ SAMMA PLATS.

En blåmes och en kråka visar vägen. Skyltarna med fåglarna vid landsvägskorsningen pekar in mot det renoverade stallet och trädgården där Lillaro café och musik håller till.

– Vi har aldrig satsat på marknadsföring, annat än i sociala medier. Men efter midsommar väller gästerna in ändå. Det är mycket mun till mun och så en hel del som cyklar Kattegattleden som råkar ha vägarna förbi, säger Palle Rolfsson, snickare, bilmekaniker och kaféägare innan vi slår oss ner på stolar härstammande från den forna Jazzklubben i Helsingborg. Att lämna stan för landet har inneburit att de fått mer tid och ro att skapa på egna villkor. Även om paret gärna besöker storstäder tycker de att allt för många intryck och hela det utbud som finns också stressar och i längden verkar hämmande på kreativiteten.

– I stan börjar jag lätt tvivla på vad jag gör och varför. Allt finns ju redan känns det som. Här har jag lättare att stänga av och koncentrera mig på vad jag vill, säger Eva.

Ur högtalarna strömmar lugn singersongwriter- musik och utanför fönstren, ursprungligen från ett gammalt jugendhus i Malmö, pickar 17 dvärghöns i olika färger vid ett nybyggt lusthus.

– När vi flyttade hit hade vi inte en aning om att vi skulle driva kafé. Det började med att vi bjöd kunderna på kaffe när de kom hit för att köpa kläder, men successivt utökades serveringen, berättar Eva. Sitt sociala behov får paret idag tills stor del tillfredsställt genom kaféet.

– Ja, det är det sociala som driver oss – kompisars kompisar kommer hit och spelar, stamgäster i bygden möts här om helgerna och vår fyraåriga dotter Lilly älskar att hjälpa till, säger Palle. Under påskveckans konstrunda slår Lillaro upp dörrarna för säsongen och har därefter öppet söndagar fram till sommarens högsäsong då öppettiderna utökas till flera dagar i veckan.

– Vi vill inte bli större. Det är det lilla, lugna som är vår grej, säger Palle. Att titta sig mätt på inredningen går knappast. Här finns ny och gammal konst, barbiedockor och dinosauriefigurer, en tramporgel och nyplockade blombuketter i vackra vaser. Från kaféet med öppet upp till nock leder en industritrappa från Kristianstad upp till Evas ateljé och butik. Många gäster har hänförts av den personliga blandningen av återbruk och modernitet, men också av bakverken och den konsekventa satsningen på ekologiskt och närodlat. Så har också White Guide både i fjol och i år utsett Lillaro till ett av Sveriges bästa kaféer.

– Vi gör allt från grunden, hämtar inspiration från ställen både i Berlin och Köpenhamn, men också från goda vänner som är kockar och från böcker, säger Eva.

Text: Johanna Nihlén

Foto: Fredrik Ahlbäck, Valvet Mäklarfirma