Prenumerera på Valvets nyhetsbrev
Tillbaka till startsidan

Helsingborgarnas nya vardagsrum

När du kliver in genom dörrarna på The Vault Hotel upphör du att vara en kund, gäst eller besökare. Här samspelar design och inredning med minutiöst utvalda detaljer för att du ska känna dig som hemma.

Det magnifika taket låter dagsljuset flöda in från ovan och gör genom sin vackra mönstring det stora atriumet till en alldeles egen värld, som från en svunnen tid. Från då mormor stod i kö med sin sparbanksbok i handen och banker liknade palats i all sin stor­ slagenhet. Och här följs det klassiska och smått pompösa upp med sammets­fåtöljer, cafébord i grön marmor, storblommiga tyger, detaljer i varma metaller, svängd bardisk i carraramar­ mor som bärs upp av mörk träpanel.

Och han har lagt ner omsorg på detaljerna, Rasmus Jakobsson, ansvarig för koncept och kommunikation på Room Republic. Mannen som fick åtta månader på sig att renovera hotell Helsings gamla lokaler vid Stortorget och skapa en atmosfär som ska locka inte bara långväga resenärer utan även få helsingborgarna att hänga på ett hotell dagtid.

– Vi ska finnas till för helsingborg­arna dagens alla timmar, säger Rasmus.

– Man kan börja sin dag med frukost här, ses på trattorian Venti över en härlig italiensk lunch fortsätta jobba i atriumbaren, mötas över en riktigt god kopp kaffe och framåt kvällen glida ner på La Volta för en längre sittning i avslappnad atmosfär, säger han och visar vägen till restaurang­ delen som vetter ut mot torgets folkliv.

Rasmus har lagt ner sin själ i varenda detalj. Från servetterna som matchar väggarna i mjuk off white till besticken som gnuggats till en rustik yta. I princip allt är egendesignat och specialtillverkat, från armaturer till nyckelkort. På kortet står det ”Hello, I’m your key to your vault” och atriumrum­mets blommor och mönstring går igen på kortet såväl som i mattorna på rums­våningarna.

– Helheten med detaljerna och omsorgen, att alltid lägga lite extra tid för att göra allt personligt och genom­tänkt gör skillnaden. Det handlar om att skapa en helhet. De som vistas här är inte våra kunder utan våra vänner. Vi försöker komma ihåg om du är laktosintolerant och vilken druva du föredrar i vinet.

De 56 rummen utmärks av samma omsorg om detaljer. Stuckaturer, klassiskt fasade lister, väggspeglar – sådant som en gång rivits ut – har fått komma tillbaka och målats i ton med väggarna i blågrått, gammalrosa eller omsvepts av generösa tapetblomster. Överallt specialbeställda detaljer, porslinsgrodor, mässingshängare i form av elefanter, lampor med mjuka drap­eringar. Plan tre omsveps av en ljuv romantik och plan två har fått ett modernare utseende i blått och orange. Korridorpromenaden mellan rummen bärs fram av doften Amore, en lugn, lyxig doft som är specialbeställd och pytsas ut av diskreta vägghängda be­ hållare.

Inredningen har utformats i sam­arbete med Spik Studios, som även designat andra livsstilshotell som Hotell Pigalle i Göteborg.

– Det kanske inte verkar viktigt, men allt räknas när man befinner sig i en miljö. Och detaljerna skiljer oss från de stora kedjorna. Vi vill ha en unik upplevelse av våra hotell. Något annat är inte intressant.

Och det var just fastighetens unika utseende som lockade Rasmus. Bygg­naden i 1600-­talsklassicism med in­slag av jugend är faktiskt en gammal banklokal, vilande på ett rejält, äkta kassavalv från början av förra seklet. Och fantasin sätts i rörelse kring hur mycket guld och värdepapper som en gång förvarats där – det är stort nog att bli ett framtida spa, konstaterar Rasmus. Men det är ändå inte inredningen som skapar det förlängda hemmet, menar han.

– Alla kan köpa påkostad inredning i vilken stil som helst. Det som gör att man vill komma tillbaka handlar om andra värden. Alla vill bli sedda, bekräf­tade och omhändertagna. Som när man blir bjuden hem till en god vän och när man skiljs åt bestämmer man att ses snart igen, för kvällen var så härlig.

The Vault Hotel Hälsingborg drivs av bolaget Room Republic, som även äger Hotel Feliz på Mallorca, Hotel Statt i Hässleholm och V Hotel i Helsingborg. Totalt inom Room Republics hotell är nära 100 anställda och familjeföre­tagets ledning består av Karin och Kjell Jakobsson – och deras son Rasmus.

– Jag har fått bevisa mig för mina föräldrar många gånger och jag kom­ mer nog alltid behöva fortsätta med det. Så är det att ha sin pappa som chef. Men jag har många fördelar också som har deras kunskap och erfarenhet till­ gänglig hela tiden, säger han.

Själv är han född och uppvuxen i Laröd, har sedan dess arbetat bland annat i Stockholm och bor nu sedan tre år tillbaka i Helsingborg. Så kom­ mer han att lyckas göra The Vault till Helsingborgarnas förlängda vardags­ rum? – Det är som i livet i övrigt. Allt hänger på om vi lyckas med det person­liga. Varje ny människa är en ny chans att göra ett gott intryck på och utveckla en långsiktig och minnesvärd relation med.