Prenumerera på Valvets nyhetsbrev
Tillbaka till startsidan

Inred hemmakontoret

Coronapandemin har skakat om oss på många plan. Vad som förut var en självklar tre timmars resa för ett entimmes möte är numera ett 45-minuters skypesamtal. Vad som tidigare skedde med självklarhet i öppna kontorslandskap sker nu till stora delar i ensamhet hemma.

Allt fler vittnar om hur de blir mer produktiva genom hemmajobbandet, hur färre resor och kortare möten gett färre störningsmoment och sparat tid.

– Den här tiden med viruset är svår, men också väldigt spännande eftersom den för med sig mycket bra förändringar. Företag har i flera år pratat om att de vill ändra sin kultur till mer flexibilitet och digitala möten, men det har inte hänt något. Nu har det snabbt skett en stor kulturomställning som för med sig stora vinster för både miljö och ekonomi, säger Martina Wottke, stylist på Valvet och med 20 års erfarenhet av inredning i hem och på företag.

Men omställning kräver anpassning och Martina tycker vi ska ta tillfället i akt:

– Hemmakontoret är inte längre en tillfällig lösning. Nu är det ett ypperligt läge att skapa den där härliga kontorshörnan som man alltid drömt om, men inte kan skapa på sitt företags kontor.

Varför inte bara sitta kvar vid köksbordet?

– Det är jätteviktigt av två anledningar: du har inte anpassat arbetsmiljön vid köksbordet för kroppen och det kan orsaka problem med smärtor på sikt. Och du behöver mentalt känna att ”nu är jag på min arbetsplats och att här är det arbetstid”. Det blir då också enklare för familjen att förstå att när du sitter i ditt kontor, arbetar du. Hur ska de förstå det när du sitter vid familjens köksbord?

Men jag bor trångt, det finns inte plats för en arbetsplats?

– Har du ett större boende är det enklare men i ett mindre finns det också sätt att lösa det, till exempel genom att avskärma ytan på olika sätt. Jag besökte nyligen en tvåa där de i vardagsrummet hade satt upp en byrå som blev en jättefin avgränsare. TV:n stod på ena sidan byrån och på andra sidan förvarades kontorsmaterial. Att skapa rum i rummet är en jättebra lösning och brukar göra att rum ser större ut än vad de faktiskt är.

Hur kan jag få en arbetsplats i vardagsrummet att smälta in i inredningen?

– Släpp föreställningen om att du måste åka till ett kontorsvaruhus och köpa kontorsinredning. Gör arbetsplatsen som en förlängning av din bostad, följ upp den röda tråd som redan finns där. Satsa på en snygg matta som du gillar, investera i ett designskåp eller fin byrå – kanske vintage. Skapa ett rum där det är härligt att vara.

– På större kontor med framåttänk har de mycket av stora gröna växter. De har två funktioner; de skapar en lugnande effekt och ger värme till rummet eller avdelningen. Och de rensar luften du sitter i. Hemma har du ju ingen luftkonditionering och det är bättre för miljön att använda växter.

Något annat som är bra att tänka på?

– Du kanske inte kan få in ett höj- och sänkbart skrivbord, men satsa i alla fall på en riktigt bra stol som du kan anpassa så att du inte får ont någonstans. Och satsa på en bra belysning, det är jätteviktigt.

– En liten skrivbordslampa räcker inte. Spotlights som du kan rikta är bra. Gärna i en skena så du får en jämn, riktad belysning där den behövs. Eller en hög, snygg golvlampa som du kan rikta, kanske trearmad så du enkelt kan anpassa ljuset efter dina behov.

Martinas tips för hemmakontoret

- Avskärma en yta som din arbetsplats. Du kan bland annat använda en byrå, vikvägg, skärm, bokhylla eller skjutvägg.

- Investera i en bra stol för ditt välmående. Gärna ett höj- och sänkbart skrivbord också.

- Glöm kontorsvaruhusen och hitta i stället din inredning på samma ställen där du köper dina vanliga möbler så blir arbetsplatsen en naturlig och inbjudande förlängning av det övriga boendet.

- Organisera. Det ska vara en långsiktig arbetsplats och då behöver du ett skåp eller byrå där du har ditt arbetsmaterial.

- Se till att du trivs genom att satsa på till exempel färska blommor, levande ljus, inspirerande bilder.

- Använd stora gröna växter. De har en lugnande effekt och renar luften du sitter i.

- En enkel metod innan du börjar flytta möbler är att använda ett skalenligt papper och skalenliga möbler där du kan flytta runt möblerna, så du snabbt ser vad som är möjligt och inte.

Visste du att?

Svensk forskning har visat att 8 av 10 kontorsarbetare i öppna kontorslandskap regelbundet störs av ljud och uppger att deras produktivitet då sjunker med upp till 66 procent. Källa: Företagande.se

Studier visar att högre chefer har fördubblat den tid de sitter i formella möten. Två tredjedelar menar att möten hindrar dem att slutföra arbetet och att möten generellt är improduktiva och ineffektiva. Källa: Svenska Dagbladet


3 växter som renar luften

Fredskallan är den främsta eftersom den renar luften från många skadliga ämnen och även fuktar inomhusluften. Obs! Den kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa och är giftig för katter.

Guldpalmen är en bra luftfuktare och tar upp ämnen som finns i kontorselektronik, till exempel dataskärmar.

Ampelliljan är en extremt robust luftrenare (för dig som ofta glömmer vattna) och husdjur ska tåla att få i sig åtminstone enstaka blad utan reaktioner.

Text: Petra Olander