Prenumerera på Valvets nyhetsbrev
Tillbaka till startsidan

Bjud in det vilda i trädgården

Skaparen bakom Norrvikens trädgårdar inspirerades av naturen i alla dess former: Det formklippta och strama såväl som det vilda och otämjda. Här, utför Båstad, skapade han för drygt 100 år sedan en plats där många sorters växtlighet samsas och gränserna mellan trädgården och det vilda ofta blir flytande.

– Det är i gränsen mellan två ståndplatser det händer som mest. Där en gräsyta går över i ett skogsbryn finns det flest arter, som fjärilar och insekter. Mota inte bort det vilda, utan bjud in det i trädgården, säger Pierre.

På Norrvikens trädgårdar finns sju stilträdgårdar som alla har sin egen bakgrund och historia: barockträdgården, vattenträdgården, japanska trädgården, renässansträdgården, nordtyska planteringen, österländska terrassen och romantiska trädgården. Alla inramade av det fria, vilda växtlivet, på ena sidan upp och över den skogklädda åsen och på den andra sidan blommande perenner, buskage och träd på sluttningen ner mot havet.

– Det är speciellt här på Norrviken, hur trädgårdarna övergår i vildmark utan staket eller något som skiljer av. Och den gränszonen arbetar vi ständigt med, säger Pierre.

Han tittar ut över renässansträdgårdens hårt tuktade buxbom. Parterren slingrar sig fram i ett mönster som tycks nästan broderat, bort mot spegeldammen som glänser i fjärran.

Alldeles intill: En vildvuxen värld som sluttar dramatiskt ner mot det himmelsblå havet. Två helt olika världar av växtlighet möts och bina surrar lyckligt.

På sluttningen växer den invasiva växten kirskål. Men här har trädgårdsmästarna planterat flock, och den trivs så bra att den är på väg att tränga ut kirskålen.

– Det är jättebra. Och det är så man måste arbeta med sin trädgård. För så fort det börjar luta blir det svårt att komma fram med gräsklipparen och hålla bort ogräs man inte vill ha. Då kan man istället föra in perenner och buskar som tränger ut ogräset och gör det otämjda vackert. Och allt är inte ogräs. Mossa är perfekt och mår jättebra på vissa ytor, säger han.

– Tänk på vad du har för väderstreck och ljustillgång, så vet du vilka växter som kommer trivas där. Då får du den där gränsövergången till det vilda och en vacker yta.

Siktlinjer, former och strukturer är Norrvikens trädgårdars signum. Rudolf Abelin, som anlade trädgårdarna, var nytänkande, modern och experimentvillig. Han reste runt i Europa och tog med sig de bästa idéerna hem till Båstad. Han blev speciellt influerad av de Italienska renässansvillorna på landsbygden och anläggningen i Norrviken har många likheter, med sin avlägsna placering där det naturligt flödande vattnet är centralt, liksom siktlinjerna som är noga uträknade för att ständigt ge den bästa vyn mot havet.

– Det är viktigt med en målbild för sin trädgård. Var har du de bästa siktlinjerna, var skulle det passa med ett träd och buskage? Fyll inte bara olika hål i trädgården med växter som du fått eller hittat någonstans. Utan tänk form och struktur, så får du en trädgård som är levande året om.

Och här i Norrviken ställs välklippta, kantiga häckar mot andra former – som trattformat gräs och vres- och hängbokar med olika bladfärger som skänker kulörer.

– Man måste ha en strategi för sin trädgård. Vad man än tycker om sommarblommor så är de desamma tills de dör. Ofta vill man att det ska blomma jämt i samma rabatt, men det blir väldigt svårt att lyckas med. Och på vintern blir det bara jord kvar, säger han och tittar sig omkring på den österländska terrassen. Här finns ett litet orientaliskt tempel med mäktig utsikt över Laholmsbukten. På marken framför bildar en färgstark blomrabatt mönstret av en persisk matta. Intill växer många sorters träd vilt. Böljande hängbok, vindlande vresbok, vajande gullregn, blodfärgad japansk lönn, knotig trollhassel.

– De ger mycket struktur och färg tillsammans, det är hållbart även på vintern. En rimfrostig morgon är detta lika vackert som en sommardag i blom.

Men växter gör inte alltid som vi vill. De växer sig för stora, de dör eller sträcker sig in framför utsikten.

– Var inte rädd att tukta dem, utan justera träden efter hand som de växer. Beskär de som vuxit sig för stora. Strama upp några andra och plantera nytt, spännande under. Jobba med olika höjder och ta vara på det du har. En trädgård är lika vacker året runt om du arbetar med strukturer och bladfärger.

Norrvikens trädgårdar har renoverats under fem år. I Rudolf Abelins anda har hans visioner återställts och den centrala Villa Abelin restaurerats. Temat för anläggningen i år är barocken, en epok som genomsyrades av dramatik, ornamenterad dekor, pampighet, fyllighet, sensualism… inget kunde egentligen bli för mycket och därför genomsyras hela parken av storslagna inslag. Vackra statyer med dansande kvinnor glimrar fram, pärlor i överdådigt format får skimra i Victoriahusets glaspaviljonger, barocktavlor ståtar mellan fruktträd till toner av barockmusik. Nästa år är det fokus på renässansen, då antikens kulturarv återuppväcktes. Pierre lovar många spännande överraskningar i parken.

I Norrvikens trädgårdar finns också en avdelning med vanliga villaproportioner. Nyöppnade Ulla Molins trädgård visar en modern, funktionalistisk trädgård med fruktträd, buxbom och klassiska grusgångar att inspireras av.

Speciellt entrén är viktig i en trädgård, tycker Pierre. Där får besökaren sitt första intryck.

– Tänk på att ha växter som är formmässigt spännande nära din entré, annars blir det gärna som en tom fläck. Och vill du inte ha klippt buxbom där, välj perenner som är stadiga, till exempel silverax som blommar sent och har en fin fröställning som står kvar.

Pierre plockar en snart överblommad dahlia och lägger i sin korg. Där samsas redan några nedblåsta grenar och en fjäder som en av anläggningens påfåglar tappat. Det ska inte till komposten, utan blir dekorationer inomhus den sista tiden i sina liv.

– Vi tar in utemiljön, återanvänder och återbrukar. Det är också ett hållbart trädgårdsliv som fungerar året om.


Hållbar trädgård året om - Pierres bästa tips:

* Skapa en målbild. Vill du ha en strikt tuktad trädgård eller en vildare? Var har du bästa utsikten och vad vill du helst skymma med bladprakt?

* Välj klokt. Visst är det härligt med en äng, men kan du hantera en lie? Tänk praktiskt och funktionellt så du orkar hålla efter trädgården.

* Välj växter med olika bladfärger, så får du färgprakt under hela året.

* Satsa på strukturer och former. Hängande träd, buskar med vindlande grenar och höga gräs, så är trädgården alltid visuellt spännande.

* Ta kontroll - våga beskära, flytta, byta ut. Växter som lämnas åt sig själva kommer inte skapa din drömträdgård.

* Gå in för mångfald. Har du bara rhododendrobuskar har du bara blomning under en kort period. Men med växter som blommar olika perioder har du nästan alltid något som ger blomlycka.

Ta med trädgården in!


Floristen Helenas dekorationstips:

* Tänk kontraster. Olika material, texturer, former skapar spännande kombinationer. Till exempel en kristallkaraff på en rustik trälåda med en slingrande trädgren i.

* Olika höjder skapar spänning i rummet – ställ ett högt arrangemang på en byrå, ett lågt på bordet intill.

* Grönsaksdekorera – brysselkål, lökar, broccoli blir vackra och inspirerande i en skål.

* Våga vara lekfull – ta in en krokig gren från trädgården, luta den mot en vägg och häng dit några vackra bär.