Prenumerera på Valvets nyhetsbrev
Tillbaka till startsidan

Skönare hem när inne och ute möts

När Maria och Annelie ritar hus och trädgårdar är kompositionen lika viktig inne som ute. Redan när villorna ritas är utemiljön i fokus för vackra utblickar och öppningar.

– Vi tar arkitekturen en nivå längre, säger Annelie, arkitekt.

Annelie Wenner äger och driver Wennerarkitekter som ritar exklusiv arkitektur till nybyggnationer, ombyggnader och interiörer sedan 1997. När hon för fem år sedan träffade trädgårdsarkitekten Maria Forssell förstod de att tillsammans skulle de kunna tillföra marknaden något alldeles extra.

– Mitt arbete tar ju inte slut vid husväggen. Jag ville skapa ett helhetstänk mellan inne- och utemiljöerna. Utemiljön upplevs ju till stora delar inifrån, säger Annelie.

Tillsammans med Maria har de skapat villor som ritats och byggts med inte bara den inre miljön, utan även trädgårdens upplevelsevärld, i fokus.

– Husägaren äger ju även ytan runt huset, varför inte få det mesta möjliga utav den. Man ska kunna njuta av allt man äger – även trädgården på vinterkvällar, säger Maria, som är utbildad trädgårdsarkitekt och driver PARADIS trädgårdsdesign i Helsingborg.

I Marias ögon är trädgårdens inredning lika viktig som fastighetens. Med hjälp av väl valda material, växtlighet och former skapas tak, golv och väggar i gröna uterum, skapade för vila, umgänge eller matlagning. Allt samspelar med utebelysningen som tillsammans skapar en trolsk utblick året om.

Så när Annelie ritar på ett hus kan Maria komma med förslag på var fönstren bäst placeras för att samspela med trädgården, var och i vilken form armaturerna ska lyfta fram grönskans bästa sidor. Och givetvis var pool och terrass bäst bidrar till helheten.

– Det handlar om att skapa en harmonisk helhet, en miljö som är vilsam, där man kliver in, sänker axlarna – och mår bra, säger Annelie.

– Om man har med sig tankarna på utemiljön redan tidigt i byggprocessen, blir det inte det lapptäcke som det gärna blir när man bygger på efter hand, fortsätter hon. Maria nickar och fyller i:

– Det är väldigt synd om man till ett vackert, välplanerat hus i efterhand bygger på en terrass i standardmodell; en fyrkantig träplätt, med små trappsteg i en smal liten trappa upp. Men tänk om man bygger terrassgolvet i samma nivå och material som köks- golvet så att det flyter ihop? Och sätter in djupa trappsteg som du kan sitta och dricka morgonkaffet på? Till trädgårdens bästa utsikt?

Husägaren äger ju även ytan runt huset, varför inte få det mesta möjliga ut av den?

De har också hjälpt till med ombyggnationer av villor med utemiljön som extra dimension.

– En villa vi arbetade med hade mörk innemiljö. Då öppnade vi upp en slits längs med en hel vägg – och Maria skapade en spännande värld utanför som är intressant året om, säger Annelie.

Marias uppdrag handlar om allt från några timmars expertkonsultation till total design av nya eller befintliga trädgårdar. Hon arbetar oftast med privatpersoner men också större projekt, som bostadsrättsföreningar.

Beslutet att driva eget kom efter många år som civilekonom med inriktning på marknadsföring. När företaget där Maria var anställd skulle flytta erbjöds hon placering i Stockholm.

– Men det funkade inte med familjen, vi var ju etablerade här, säger hon, som i dag har två barn i tonåren. I stället satsade hon på att söka ett nytt jobb i Helsingborgsområdet.

Men i tystnaden som uppstod mellan de två jobben hände något.

– När bruset försvann började jag lyssna inåt. Allt det jag hade haft som intressen tidigare i livet kom tillbaka. Jag fördjupade mig i växternas och konstens värld igen, ett intresse jag haft sedan barnsben.

En dag var Maria och botaniserade på Flora Linnéa på Fredriksdal och kom i samspråk med ägaren.

– Plötsligt frågade han om jag inte skulle jobba hos honom. Jag sa förstås att nej, det kan jag inte. Jag är ju civilekonom.

Men hon behövde inte mer än att komma hem igen innan hon ångrade sig.

– Att arbeta med växter var ju egentligen precis vad jag ville göra. Där började min andra karriär, berättar hon. Annelie nickar igenkännande:

– Det är viktigt att arbeta med något man brinner för. Man ska gå upp på morgonen och känna att jobbet är roligt – och följa sitt hjärta. Det rådet ger jag också mina barn, som följt sina drömmar och numera bor i USA.

För Annelie var vägen till egen arkitektbyrå rakare. Hon drömde tidigt om att bli arkitekt, utbildade sig i Lund och Stockholm, och efter några år som anställd startade hon eget.

– Det är tufft att vara egen – det är så mycket mer man måste kunna än att rita hus. Som att lösa allt från datorkrångel till bokföring. Men jag vet att jag har hamnat rätt och jag älskar det.

Annelie som hjälper kunderna att förverkliga sina husdrömmar och visioner, tar dem också genom bygglovsprocess och tillståndssökande – nödvändiga måsten som många kan uppleva som krångligt, och lotsar dem sedan genom hela byggprocessen.

– Det är också en anledning till att anlita en expert. Det är så mycket att tänka på i en byggprocess som man inte vet om. Att ha med sig arkitekten genom hela byggtiden ger en bättre helhet, kostnadseffektivare lösningar och betydligt bättre resultat. Det absolut viktigaste för mig är att slutresultatet blir precis så underbart som kunden drömt om.

Och när husets och trädgårdens arkitekturer krokar i varandra genom deras båda kompetenser, lyfter helheten och överträffar ofta även de där husdrömmarna.

– Vi tar arkitekturen en nivå längre. Det kostar, men genom vår erfarenhet och samspel sparar vi pengar åt kunderna. De slipper många onödiga fällor, misstag och att saker glöms bort. Det handlar om att göra arkitekturen rätt från början för det kostar mycket mer att åtgärda saker i efterhand. Och slutresultatet blir oändligt mycket bättre, säger Annelie.

– Man sparar också pengar genom att rätt växt kommer på rätt plats och att grönskan därmed blir vackrare och vackrare istället för att kanske tyna bort, säger Maria.

SÅ LYCKAS DU MED ARKITEKTUREN 

Annelies och Marias 5 bästa tips: 

  • Analysera behoven. Vad vill du göra? Du har kanske tagit över ett hus som tidigare ägts av någon med helt andra behov – skapa din egen önskebild. Vad vill du ha för känsla i magen när du sätter nyckeln i ytterdörren?
  • Låt besluten ta tid om det gäller ombyggnation. Bo in dig. Var står solen? Varifrån blåser det? Var trivs du bäst och sämst? Vad är viktigt för er?
  • Samla bilder på inredning du tycker om så hittar du en röd tråd. Det kan vara en viss stil, vissa nyanser eller växter som just du trivs med.
  • Tänk flexibelt. Det som tidigare var ett barnrum kan bli ett fantastiskt vardagsrum om ni slår ut en eller två väggar.
  • Anlita experthjälp. Du tjänar in det i slutändan genom att undvika misstag, som till exempel att glömma dra fram el till terrassen.