Prenumerera på Valvets nyhetsbrev
Tillbaka till startsidan

Välkommen till Vallåkrabygden

Är Vallåkrabyggden nästa ”Kullabygden”? Med upplevelser inom mat och dryck, konst, design och inredning lockar området tusentals besökare varje år. Här är tipsen du inte får missa i sommar.

Fruktträden prunkar i vitt och rosa. I skuggan under mognande äpplen, päron och plommon fylls bord och stolar med gäster, redo att avnjuta delikatesser från traktens råvaror. Tomatpajen är restaurangens signum, lagad på tomater från växthusen mittemot.

Vi befinner oss hos Miss Alice i Vallåkra, strax söder om Helsingborg. Kocken Boel Hultman tog över driften av serveringen för tolv år sedan och har utvecklat det lilla cafét till en restaurang och krog med plats för över 170 gäster. Här finns också en butik med egenproducerade varor som marmelader, jordgubbsvinäger och chutneys, kreerade av Boel.

– Vi använder mycket lokala råvaror. Nästan alla ingredienser i butikens produkter kommer från Skåne och några från danska sidan. Förra året fick vi havtorn från Bjäre som blev en supergod marmelad och en dessertsås till glass och kakor, säger Boel, som driver verksamheten tillsammans med sin bror, Daniel Hultman. Numera är här 30 anställda under säsong och Daniel har precis byggt en glasskiosk där kulglass från Lejonet & Björnen ska serveras i sommar.

– Det är så roligt att gästerna hittar hit, vi växer i takt med att besöksantalet gör det, konstaterar Daniel.

Miss Alices utveckling går hand i hand med Vallåkras; en liten by mitt ute på fälten med strax över 800 invånare som numera lockar tusentals besökare under sommarhalvåret.

På 60–70-talet var byn en typisk tätort som höll på att förvandlas till ett villasamhälle, där affärerna stängde ner en efter en, till slut även den lilla närbutiken. Men traditionen med en stark företagsanda från driftiga lantbrukare, stenkärlstillverkning och många små egenföretagare hade redan lagt grunden till en ”do it yourself”-inställning. Utvecklingen de senaste 15 åren har varit en rak kurs mot ett blomstrande samhälle där kreativa själar, konstnärer, matkreatörer och designers numera skapar upplevelser och lockar turister.

”Welcome to Enkla Ting, a lifestyle store in the middle of nowhere” – så beskriver sig populära livsstilsbutiken Enkla ting på wallakrabygden.se, en sajt där bygden presenterar sina kreativa företagare. Och vem hade kunnat tro att Enkla tings koncept med inredning, växter och blommor mitt ute på en åker skulle locka en stark och trogen besökarskara? Eller att Kostallet, med adress Ryavägen 424, skulle utses till en av Sveriges bästa inredningsbutiker av Elle Decoration? Eller att det här, i mitten av ingenstans, skulle finnas efterfrågan på en butik som bara säljer borstar?

I Vallåkra tycks inget omöjligt och konceptet har gjort att bygden numera liknas vid Kullahalvön och Bjäre. Och företagandet här bygger på samarbete. Miss Alice serverar mat och dryck på porslin från keramikverkstaden Greta Pott i närheten. Designbutiken Heddas hus är inrymt i gamla flisladan hos Tomatens hus, som levererar tomater till Miss Alice. Lantbrukaren intill Miss Alice har lånat ut ett stycke land till nya glasshuset.

– Många här omkring är lantbrukare i tredje–fjärde generationen. De harvar inte när vi har gäster, utan gör det på andra tider, av hänsyn. Kajsa som driver Enkla tings café är min kollega, vi konkurrerar inte, vi samarbetar om besökarna. Många av våra gäster har med sig Kartan och gör hela utflyktsdagen, säger Boel.

Vilken ”Karta”? Jo, på wallakrabygden.se finns en karta med bygdens alla besöksmål samlade.

– Det är en turistkarta. Besökarna kommer ofta till Vallåkra för att köpa tomater, sedan äter de här hos oss, åker därefter vidare till Stenkärlsfabriken tre minuter härifrån och så vidare. Vill de övernatta finns fina Aplagården också nära, säger Boel, som själv är uppvuxen i närbelägna Gantofta.

– Förr när man skulle ut på landet, åkte man alltid norrut mot Arild och Mölle. Numera har de fått stark konkurrens av Vallåkrabygden. Det är fantastiskt roligt att få vara med om den utvecklingen.

8 somriga tips i Vallåkra

Tomatens hus. Tomater, örter, grönsaker, växter, blommor, bröd, bakverk, delikatesser. Aspavägen 421.

Billströms fisk & catering. Fiskhandlare som utöver färsk fisk och skaldjur även erbjuder välsmakande färdiga rätter. Landskronavägen 775.

Wallåkra stenkärlsfabrik. Stenkärl, brunglänsande krukor och krus från traktens lera. Allt drejas för hand och bränns sedan i den stora koleldade rundugnen. Drejarestigen.

Greta Pott. Drejat stengods och finurliga figurer, allting görs för hand. Från butiken kliver du rakt in i verkstaden där du kan följa hantverkarens arbete. Norra Vallåkravägen 349.

Enkla ting. Livsstilsbutik med inredning, trädgård och café. Ormastorpsskolväg 41.

Heddas hus. En mix av inredning, kläder, accessoarer, doftljus och mycket mer. Aspavägen 421.

Björknäs borstbutik. Har alla sorters borstar för hemmet, stallet och verkstaden. Även handgjorda och roliga specialborstar som du inte trodde fanns. Har också får att klappa för de små. N. Vallåkravägen 217.

Aplagården. Bed & breakfast i gammalt korsvirkeshus. Även försäljning av gårdens lammskinn. Ekebyvägen 27.

Text: Petra Olander